Van, aki forrón szereti

Rég volt ennyire zord telünk, az ilyen súlyos mínuszokban teljes joggal lépnek életbe a test- és lélekmelegítő alkoholos forró italok. Az ízesítésükhöz használt klasszikus fűszerek ráadásul enyhe fertőtlenítő hatással is bírnak, úgyhogy direkt jót tesznek a náthás téli időszakban.

Bortermelő ország lévén, nálunk a forralt borok különféle változatai a legnépszerűbbek a műfajban. Készítésükre nincsenek kőbe vésett szabályok, de alapvetés, hogy csak hibátlan fehér- vagy vörösborból szabad kiindulni. A második alapszabály pedig az, hogy a bort ténylegesen nem kell felforralni, elegendő csupán 90-95°C-ra felmelegíteni. A harmadik tanács már inkább csak megszívlelendő: nem érdemes egyszerre túlságosan sokféle fűszert belerakni. Ami jöhet, az a vanília, fahéj, szegfűszeg, narancshéj, alma stb. Jó tudni, hogy a forró italokhoz használt klasszikus fűszerek enyhe fertőtlenítő hatással is bírnak, úgyhogy direkt jót tesznek a náthás téli időszakban. Édesítésre pedig cukor helyett használhatunk mézet is.
Sokan ölre mennek azon, hogy a forralt borba kell-e valamennyi víz, vagy nem. Ha úgy döntünk, hogy igen, akkor első lépésben a vizet forraljuk fel, és abban oldjuk ki a fűszereket, majd hozzáöntve a bort, már csak forrósítsuk fel. Akadnak azonban olyanok is, akik nem hígítják, hanem épp ellenkezőleg, különböző erős, ízes vagy édes szeszfélékkel igyekeznek hatásosabbá tenni a fűszeres meleg italt.
punchbowl.jpg

[…] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply