Sört esővízből!

Mi sem lehetne a napokban aktuálisabb, mint azt megnézni, hogy mi köze lehet az esővíznek a sörhöz. Nos, nagyon is sok, ugyanis léteznek esővízből készült sörök!

rainbeer.jpg

Mindig is foglalkoztatta a sörfőzőket az a gondolat, hogy milyen lehetne esővízből sört készíteni. A dolog eléggé adja magát, viszont nem is olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Egyrészt, az esővíz a jellege miatt másképp viselkedik a sörfőzési folyamat során, mint a klasszikus víz, kicsit édesebb is az íze, valamint nem is olyan könnyű logisztikailag megoldani a kellő mennyiségű esővíz összegyűjtését.

Mégis a 2000-es évektől kezdve egyre több gyártó próbálta meg az esővíz felhasználását – nem csak azért, mert így különlegesebb lehet a sörük, hanem így próbálták meg csökkenteni az ökológiai lábnyomukat. Szóval ez nem csak a trendiségről szólt, hanem a vízbázisok, a természet megőrzéséről is.

Az első esővízből készült sörök

Az első ilyen "fecskék" egyike a 5 Seasons Brewery Golden number ale-ja volt, ami simán megfelelt minden élelmiszer-biztonsági előírásnak és a szakértők szerint egy átlagos sörnél sokkal selymesebb, lágyabb volt épp az esővíz miatt, ami ugye közel sem volt olyan kemény, mint a városi vizek általában. (Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egy évvel később a törvények szigorítása miatt leállíttatták a sör termelését).

sört esővízből, sör, sörblog, pivo, pivoblog

A Texasban található Jester King Brewery szintén megpróbálkozott az esővíz felhasználásával: pontosabban kb. 10.000 hordónyi esővizet próbáltak meg évente összegyűjteni alapanyagként.

Céljuk az volt, hogy megteremtsék, népszerűsítsék a – divatos szóval mondva – "fenntartható", helyi sörkészítést, hogy a sörfogyasztók ezeket részesítsék előnybe a nagyvárosi, tömegtermelésben előállított ipari sörökkel szemben.

sört esővízből, sör, sörblog, pivo, pivoblog

Látva a jelenlegi időjárási körülményeket, Magyarországon is lenne elég alapanyag, hogy kipróbálják az esővízből készülő sör főzését!

Ha lenne itthon, ti megkóstolnátok egy magyar sörfőzde által előállított esővízből készült sört?

Forrás:
http://www.care2.com/greenliving/from-rainwater-beer-to-water-recycling-how-breweries-conserve-water.html
http://jesterkingbrewery.com/jester-king-to-use-rain-water-for-brewing
http://www.harvestingrainwater.com/2010/04/06/rain-beer/

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply