Sörözni, fenn a Hargitán

Hamár az osztrák vagy a szlovák sörökkel nem játszik egy ligában a hazai felhozatal, tettünk egy próbát, hátha a Heineken és a SABMiller romániai regionális termékeivel partiban lehetünk.

Félreértésne essék: vannak iható sörök itthon; a Soproni 1895, a borzasztó névadás hendikeppjétől szenvedő Borsodi Bivaly és Soproni Fekete Démon, valamint a Borostyán teljesen vállalható választások, csak hát ha mondjuk nem a Gösser vagy a Gambrinus a viszonyítási alap.

Ciuc Prémium

A "Csíki sör". Korrekt a megjelenése: karcsú, egyedi formájú üveg ízléses dombornyomással. Klasszikus pilsnerről beszélünk: szalmaszín, jelentéktelen illat, markánsan száraz íz. A sör önálló karakterét a kemény forrásvíz határozott jelenléte adja. Heineken termék, 5% az alkoholtartalma, mi ezt szerettük a legjobban.

Ezt fűzte hozzá Karnagyúr: Nem tehetek róla, elfogult vagyok a Csíki sörrel. Ki nem hagyom, ha Erdélyben járok. Visszaköszön benne a Keleti-Kárpátok karcos, tiszta levegője, forrásvizének karaktere.

Sörgerilla: 7
Karnagyúr: 8

Ursus Prémium

A SABMiller helyi márkája, a megjelenése a partysörökre hajaz: az üvegen csak dombornyomás, csak a nyakon van egy diszkrét címke. A lager nem olyan karakteres, mint a Ciuc, az alkoholtartalma ugyanúgy 5%, de alacsonyabbnak érződik.

Karnagyúr szerint: Az egyik legnépszerűbb román népsör. Kivetnivalót nem találok benne, de nem több.

Sörgerilla: 6
Karnagyúr: 6

Harghita

Szintén Heineken termék, de nagggyon szocreál ahogy kinéz… az egyetlen pozitívum a magyar nemzeti színek következetes és markáns használata. Sajnos se íze, se bűze, a 4,5% alkoholtartalom önmagában csak egy futó ismerkedésre lehet indok, tartós fogyasztásra semmiképp.

Karnagyúr: Érzelmi alapon megközelítve lehet benne pozitívumokat találni, de mint sör, önmagában megbukna a vizsgán.

Sörgerilla: 3
Karnagyúr: 4

Neumarkt

Nos a végére hagytuk a helyi Heineken műanyagpalackos, műgót betűs, mellékízes, büntetőkategóriás álpilznerét. Hát alkohol van benne 5,2%, de ilyen áron inkább kihagynám, tényleg borzasztó.

Karnagyúr: Képzeljünk el egy Beck's-et, ami egy jó közepes sör. És ne is szívassuk magunkat a gyatra utánzatával.

Sörgerilla: 1
Karnagyúr: 3

No és legközelebb mit kóstoljunk ott, fenn a Hargitán?

Ja és jelölj az iwiw-en!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply