Sörök az űrből

Az űrhajózás napja alkalmából most olyan söröket mutatunk nektek, amik igazi űrbéli hozzávalók felhasználásával készültek. Van olyan, aminek az alkotóanyaga megjárta az űrt is és olyan is, ami egyenesen holdpor hozzáadásával készült.

spacebeer.jpg

A blogon mi is írtunk már nagyon különleges vagy drága alapanyagokból készült sörökről, de az űrből származó alapanyagok felhasználása mégis csak a legkülönlegesebb sörök közé emelik a következő "hold és űrsöröket".

Vostok 4 Pines Stout ‘Space Beer’

2010-ben, Jason Held, űrkutatással foglalkozó mérnök és Jaron Mitchell, a 4 Pines Brewing Co. tulajdonosa úgy döntött, hogy egy különleges projekt erejéig összeállnak és megalkotják a Vostok nevű űrsört.

De hogy is kell érteni azt, hogy űrsör? Nos, a két ausztrál értelmezése szerint az űrsör olyan sör, ami zéró gravitációban sem veszti el az ízét. Ugyanis azt tudni kell, hogy zéró gravitációban az arcunk és a nyelvünk is egy kissé megdagad – emiatt az érzékelésünk, az ízlelésünk is tompul, így egy normál sör ilyen körülmények között kifejezetten vízízű lenne. A duó ezen az úton elindulva gondolta, hogy egy olyan sört készít, ami elég erős, testes ahhoz, hogy megőrízze az ízét az űrben is.

Persze mindezt tesztelni is kell, ezért a kis csapat Amerikába utazott, ahol további tesztalanyok bevonásával Florida felett zéró gravitációs repüléseket hajtottak végre, így már akkor körvonalazódott a Vostok jellege. Egy probléma viszont akadt: nehéz volt, sőt, szinte lehetetlen volt inni az akkori üvegből.

2014-ben aztán ismét kerestek pár szerencsés férfi és női önkéntest és megismételték a repüléseket, ezúttal egy új, űrkompatibilis sörösüveggel, ami ezúttal sokkal jobban bevált. 2015-ben aztán véglegesedett az üveg alakja és designja is (bár mi nem látunk semmi különlegeset rajtuk) és a végső teszteléseket követően immár elkezdhették a hivatalos NASA jóváhagyást kapott sör forgalmazását is.

Dogfish Head- Celest-jewel-ale

A sok más híres sörrel is büszkélkedhető Dogfish Head sörfőzde nem is olyan régen olyan sört készített, amiben porrá zúzott, igazoltan a holdról származó kövek jelentik az egyik fő alapanyagot. A nagyon okosak szerint a holdkövek ásványi anyagokból és sóból állnak, amik pedig segítik az élesztő által kiváltott erjedési folyamatot – aminek a végeredménye egy finom és komplex, 5%-os német stílusú sör lett a gyár szerint.

A sörgyárat az ILC Dover segítette ennek a ritka alapanyagnak a beszerzésében – a cég űrruhákat gyárt a NASA számára, innen a haveri kapcsolat.

Ninkasi – Ground Control

Minden úgy kezdődött, hogy a Ninkasi gyár fogott egy adag élesztőt, felküldte az űrbe, ahonnan második próbálkozásra az üvegcsében utazó és kalandvágyó élesztők végül sikeresen visszatértek a földre.

De hogy is került élesztő az űrbe? Egészen pontosan a következő történt: 2014-ben, sokéves tervezés után a egy " Civilian Space eXploration Team (CSXT)" és egy "Team Hybriddyne" nevű cég együttműködésében fellőttek egy rakétát, amiben 16 üvegcsényi sörélesztő volt. Sajnos ekkor még nem járt sikerrel a misszió: a visszatérés során probléma lépett fel és így közel egy hónapig nem találták meg a Nevadai Black Rock sivatagba visszaérkező szállítmányt. Miután mégis rájuk akadtak, sajnos már nem voltak felhasználható állapotban.

De a Ninkasi nem adta fel: 2014 októberében ismét próbálkoztak különböző magán űrrepüléssel foglalkozó cégek bevonásával és ezúttal sikerült a projekt: 6 üvegnyi élesztő sikeresen megjárta a világűrt (kb. 77 km magasságban) és épségben vissza is tért. A visszatért alapanyagok ezután a Ninkasi laborjába kerültek, ahol különböző tesztek elvégzését követően sikeresen felhasználták az élesztőket a Ground Control elkészítésében. Végül 2015 áprilisában limitált szériában piacra került a 10%-os sör.

Ti melyiket vennétek meg magatoknak?

Forrás:
http://www.dogfish.com/community/blogfish/members/justin-williams/celest-jewel-ale-brewed-with-moon-dust-served-in-space-suit-koozies.htm-0
http://www.ninkasibrewing.com/blogs/press-blog/2015/03/17/ninkasi-brewing-company-introduces-ground-control/?ageVerified=defaultValue
http://www.geek.com/geek-cetera/vostok-4-pines-stout-space-beer-brewed-for-zero-gravity-1380379/

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply