Sörök a világ legkisebb országaiból

Ha a világ sörtermeléséről, sörfogyasztási szokásairól, legjobb söreiről beszélünk, rendszerint az olyan sörnagyhatalmak kerülnek szóba, mint az USA, Belgium, Németország, Csehország, pedig a világ számtalan országában, köztük a legkisebbekben is főznek söröket.

sorlegkisebb2.jpg

Liechtenstein

Liechtenstein, a világ egyik legkisebb országa kontinensünk szívében, Ausztria és Svájc mellett terül el. Ismerve a területen meglévő német hagyományokat és befolyást, azt gondolnánk, hogy komoly sörgyártás folyik az országban, de nem: 2007-ig saját sörfőzde híján csak importálták a söröket. Mára már két sörfőzde is működik itt, a Liechtnsteiner Brauhaus és a Prinzenbrau Brewery. Mindketten hagyományos lagereket és búza söröket készítenek.

San Marino

San Marino a világ ötödik legkisebb állama, Olaszország Adriához közeli részén terül el, gyakorlatilag Olaszország körbeöleli a miniállamot. Olaszország közelségében, sőt mondhatni ölelésében egyértelmű, hogy inkább boros hagyományok uralkodnak itt is, azonban 2010 óta már létezik olyan, hogy San Marino-i sör. Ugyanis ekkor nyílt a Titanbrau nevű sörfőzde, ami 4 különböző fajta lagert készít – a világostól kezdve a vörös sörökig.

Andorra

Andorra a világ 16-ik legkisebb állama, Spanyolország és Franciaország között fekszik. Ahogy a fent említett két ország esetében, itt is olyan olyan országok veszik körül, amik borukról híresek elsősorban. De szerencsére a mindent legyőző sörforradalom ide is begyűrűzött. A Cerveses Alpha Andorra azonban nem egy klasszikus lagereket gyártó kis sörfőzde, hanem ők elsősorban amerikai stílusú söröket készít, például portereket, stoutokat és pale aleket.
13102843_509942355858660_4260011935889224872_n.jpg

Luxemburg

Luxemburg a világ 30-ik legkisebb állama, de még így is Európa mini államai közé soroljuk. Belga, német és holland szomszédsággal nem csoda, ha a sör az egyik legnépszerűbb ital az országban. Így az sem meglepő, ha nem egy, hanem mindjárt 8 darab luxemburgi sörfőzde is létezik, az egészen aprótól kezdve a viszonylag nagy kereskedelmet folytatóig. Sőt, a legrégebbi sörfőzde, a Bofferding Brewery 1762 óta (!) működik.

Vatikán

Amennyire tudjuk, Vatikánban nem igazán működnek sörfőzdék, nem is meglepő. Azonban ha nem klasszikusan értjük a helyi sörfőzést, akkor viszont mégiscsak van: ugyanis az Apostoli Szentszéknek van egy hivatalos sörfőzdéje, csak Rómán kívül működik – állítólag, merthogy egyszerű földi halandó nem juthat hozzá ezekhez a sörökhöz.

Grenada

Nézzünk kicsit körül Európán kívül is! Grenada a Közép-amerikai Kis-Antillákhoz tartozó "Szél felőli szigetek" csoportjában található – két nagy és több kisebb szigetből álló – ország, amelyet Kolumbusz Kristóf fedezett fel 1498-ban. A kétharmad Budapest területű volt brit gyarmat 1974-ben nyerte el függetlenségét. A rangsorban a 201-ik állam, körülbelül 105 ezren lakják. Csodák csodájára itt is főznek sört! Mégpedig a West Indies Beer sörfőzde, akik portereket, IPA-kat készítnek, például az egészen klassz nevű Rogue Pirate-t ("Szélhámos kalóz").

Saint Kitts és Nevis

Saint Christopher és Nevis Államszövetség (The Federation of Saint Christopher and Nevis) egy Karib-tengeri szigetállam. A 261 négyzetkilométer területű, 55 ezer fő lakosú ország világ 218-ik legkisebb állama népesség szerint, és itt is II. Erzsébet az uralkodó. A világ még egy ilyen kis távoli országában is van helyi sörfőzde: a St. Kitts and Newis Brewery (Carib brewery)-t 1997-ben alapították, mára nevet változtattak és Carib Brewery néven működnek 110 alkalmazottal, teljesen automatizált berendezésekkel.

Igazán impozáns a termékválasztékuk: Carib Lager, Stag Lager, Skol Lager, Guinness Stout, Mackeson Stout és Royal Extra Stout is megtalálható náluk.

Ti melyik kis országról hallottatok még, ahol sört főznek?

Forrás:
http://www.passportsandcocktails.com/2015/10/is-there-local-beer-in-worlds-smallest.html#.VySEg1ONZKV
http://brookstonbeerbulletin.com/

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply