Sörjelentés – Stoličný Bělehrad

Egy város, amit az ősök szelleme jár be, ezért a hétvégén mi is jól bejártuk: személy szerint útikalauzom, a kocsmográfia avatott sörértője, Tycho Brache, valamint jómagam. Több kellemes meglepetés közül az első a buszos odajutás könnyedsége volt, melyet a minőségi kocsmaválaszték követett – ki gondolná, hogy Székesfehérváron komplett cseh sörtúrára van lehetőség? Sőt, fogyasztottunk jóféle magyar házisört is, de az események pohodisztikus kásába lényegülését inkább vázlatpontszerűen fognám össze:

Kisvadász – első és utolsó magyar sörünk elfogyasztásának helyszíne. A sör neve Pedro, születési helye Zámoly, ami nem egyenlő Győrzámollyal, de a virágos-komlós ital mindenképpen kellemes, nem csak kezdetnek! Egy korsó ára 200 forint és elfogyasztása közben már elhangzik az első furcsa gondolattársítás: tantrikus sörözés.

Marxim – bizony Székesfehérváron is üzemel egy pilzeni sört kiválóan csapoló szocreál berendezésű kocsma, ahol a sörre való odafigyelésen kívül az egyetlen úri finomság a törzsvendégek megbecsülése, többre nincs is szükség.

Belga Söröző Szent István latin nevéhez címezve – és hogy a kultúrkavarodás még súlyosabb legyen, a csapból Staropramen is folyik! Hamarosan megtekintjük az elegáns fabútorokkkal berendezett franchise-étterem árlapját, majd távozunk.

Spagetti Ház – este 6 felé itten van a falatozás és a Budvar ideje; a pincér lubickol hivatásában, ráadásul jól sikerült vacsorát tálal fel és a Budvar sokaknak agyi görcsöket okozó mellékhatása is elmarad, ollé.

Prága Söröző – a Fő utca és túránk fénypontja a cseh vendéglátást nem csak elripacskodó, hanem azt teljesíteni igyekvő intézmény, amit Székesfehérváron barangolva hiba lenne kihagyni! A nemrégiben nyílt teraszos söröző széles sörkínálatból a Vencel névre átkeresztelt Jarošovot választjuk és meggyőződünk róla, hogy az átkeresztelés nem lényegítette át a sört, sőt (ezen kívül Krušovice és egyéb minőségi üveges sörök várják a szomjazókat)! Tycho instrukciói alapján készített Hermelínt is kóstolok, mely instrukciók bizonyára néhány további nap várakozást írtak elő, ám állítólag rendesen pusztítják a vendégek, ezért szervírozzák a kelleténél kicsit "nyersebben". A hely állítólag nem csak az ízlelés, hanem a hallás csatornáján keresztül is a cseh értékeket közvetíti, tehát olykor cseh zene édesítheti meg habos kortyainkat, sőt, a mosdók felé vezető utat maga Svejk mutatja nekünk – ez az egész nekem hűha…szóval remekül éreztem magam, köszönöm a meghívást!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Leave a Reply