Sör évforduló: Joseph Schlitz hajótörése

Május 7-én, 1875-ben Anglia partjainál szenvedett hajótörést Joseph Schlitz, a német származású, de karrierjét Amerikában futó sörmágnás.

Kalandos életű hősünk mindössze 19 évesen emigrált Mainz-ból Milwaukee-ba. Először könyvelőként kapott állást az akkor még Krug nevű sörgyárnál, majd Krug úr halála után a sörgyár vezetője lett. Pár év múlva elvette Krug özvegyét, a sörgyár nevét pedig a sajátjára változtatta.

Kiváló üzletembernek bizonyult, a korát megelőző marketing eszközöket alkalmazott, pl a sörét a "Schlitz – A világ leggondosabban főzött söre" szlogennel hirdette.

Az 1871-es Nagy Chicago-i Tűzvész után, mikor a város a legtöbb sörfőzdéjét elvesztette, egyrészt ezer hordó sört ajándékozott az újjáépítőknek, másrészt számos épület falába beépíttette cége logóját.

Dúsgazdag és népszerű vállalkozóként akarta meglátogatni szülőhazáját, amikor Land's End-nél, Anglia legnyugatibb pontja közelében hajótörészt szenvedett. Holttestét nem találták meg.

Tisztelői egy impozáns emlékművet emeltek a számára a Chicago melletti Forest Home temetőben, ahol számtalan híresség nyugszik: miniszterek, kormányzók, tábornokok, vagy a Harley-Davidson gyár négy alapítójából a három Davidson.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply