Sör évforduló: Az Orval kolostor első eladott söre

Május 7, 1932, az Orval apátság kolostorából útnak indították az első értékesítésre szánt sör-szállítmányt. Ez még hordóban hagyta el a kolostort, akkoriban még nem palackozták a mai, szinte emblematikus, egyedi Orval üvegbe.

Az Orval sokak szerint, és mi is ide tartozunk, egyike a világ legkiválóbb söreinek, a legszűkebb elit tagja. A kolostor sörfőző kultúráját volt idő tökélyre fejleszteni, egy apátsági dokumentum szerint 1628-tól már egészen biztosan főztek sört saját használatra a kolostorban élő szerzetesek.

1931-ban döntöttek úgy, hogy a kolostor felújításához a sör eladásából szereznek bevételt, ezzel úttörő szerepet vállaltak az apátsági sörök világi értékesítésében, és ezt valamennyien, akik szeretjük a kiváló belga ale-eket, viszont nem vagyunk belga apátsági szerzetesek, csak üdvözölni tudjuk.

És hogy vélekedik magáról a sörről a Szabadcsapat?

Orval

A belga trappista sörfőzde egyetlen sörtípust kínál. (Illetve van még egy, alacsony alkoholtartalmú sörük, de az kereskedelmi forgalomba nem kerül).
Karakteres és egyedi a kissé tekebábura emlékeztető üveg (tervezte: Henry Vaes), a rendhagyó címke is telitalálat.
Habja még a palackos utóerjesztésű sörök között is etalon: kitöltés után impozáns, legyűgöző habszobor díszíti a poharunkat. Színe opálos, karamellbe hajló.
És itt jön az a pont, ami az Orval egyik nagyon markáns, összetévesztetetlen egyedisége, de egyúttal sörivókat megosztó jellegzetessége: az illata. Természetesen körbeírhatjuk, amúgy sznobosan, hogy animális jegyek és hasonlók, de az első szó, ami az Orval illatáról eszünkbe jut: az istálószag. Élesztős és édeskés, a különlegességekre fogékonyak nagyra értékelik, de vannak akik egyszerűen kellemetlennek találják.
Íze szinte páldátlanul száraz. Almaboros és szinte ecetes aromákat egyszerre érezhetünk, a különleges élesztő szúrós aromája jelentős összetevője a sör ízének.
Nem kérdés, hogy kifejezetten egyedi, világkasszis sör az Orval, a pontszám nem a minőségének szól (az 10/10 lenne), hanem olyan szubjektív elemeket is tartalmaz, mint például a szerethetőség.

Gyártó: Brasserie D'Orval S.A.
Besorolás: belga ale
Kiszerelés: üveges
Űrtartalom: 0,33 l
Alkoholtartalom: 6,2%

Magyarországon is beszerezhető a Csak a jó sör-nél.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply