Piláf, vagyis keleti “rizses hús” pikánsan

Húsgombóccal, frissítő joghurttal
Szokás szerint külföldi oldalakon nézelődtem… Valami egyszerű darált húsos, rizses ételt szerettem volna, ami mondjuk nem bátaszéki rizseshús, vagy bármi egyszerű magyaros.
Találtam egy tök jó receptet, ami ismerős alapanyagokat hoz össze kicsit keletiesen, mégis ízvilágában annyira nincs messze pl. a rizibizitől és az uborkasalátától egy kis fasírttal megspékelve. Nagyon szerettük.
Megjegyzésként annyit, hogy az eredeti recept bárányhúst ír, amihez kis városomban nem lehet hozzájutni, szóval helyettesítsétek, amivel akarjátok. Szárnyassal gyorsabb lesz, marhával viszont ízesebb, a sertés meg a kettő között. Én csirkecombot daráltam, mert imádom 🙂

Ötlet innen.

Húsgombócos-borsós piláf uborkás joghurttal

Hozzávalók 4 főre:
40 dkg darált hús
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
1 tk őrölt római kömény
Só, bors
Olaj a sütéshez
20 dkg rizs
2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt római kömény
25 dkg borsó
Kb. 1,3 l húsleves
10 levél menta
Só, bors
2 közepes citrom héja és 1 leve
3 dl görög joghurt
1 kisebb kígyóuborka
10 levél menta
Só, bors
4-6 tortilla
A húsgolyókhoz a hagymát apróra vágjuk, 1 ek olajon sárgára pirítjuk, langyosra hűtjük. Összekeverjük a darált hússal, a zúzott fokhagymával, a római köménnyel, sózzuk, borsozzuk. Golyókat formázunk a masszából. Pár ek olajat felforrósítunk egy serpenyőben, a golyókat többször megforgatva megsütjük, legyen szép barna kérgük. Kivesszük, a visszamaradt zsiradékot kiöntjük, 3 ek-nyit átkanalazunk egy lábasba.
Felforrósítjuk, a durvára vágott fokhagymát és a római köményt kissé megpirítjuk, rászórjuk a rizst. Ezt is párszor átkeverjük a fűszerekkel, majd felöntjük 1 l húslevessel. Forrás után lefedjük, majd takarékra vesszük a lángot. Mikor félkemény a rizs, hozzáadjuk a borsót és a húsgombócokat, finoman összekeverjük és tovább pároljuk. Ha nagyon elfőné a levét, még pótoljuk. Ha a rizs puha, elzárjuk a lángot és pihenni hagyjuk 5-10 percig. Ez nem rizottó, nem kell szétfőzni 🙂
Állás után ismét óvatosan belekeverjük a citromhéjat és -levet, majd a durvára vágott mentát, ha kell, még sózzuk.
Mindeközben az uborkát durvára reszeljük, összekeverjük a joghurttal és a szintén durvára vágott mentával. Behűtjük.
Tálaláskor a tortillákat nagyobb darabokra tépkedjük, mikróban kicsit megmelegítjük, az asztalra tesszük a húsgombócos rizzsel és a hideg joghurttal.
Egy-egy darab tortillára szedünk a rizsből és húsból, rákanalazunk az uborkás joghurtból és élvezettel elfogyasztjuk 🙂

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!
Az eredeti cikk itt érhető el