Paradicsomleves ínyenceknek

Sikerült megtalálnom minden idők egyik legzseniálisabb paradicsomleves receptjét. Nem, nem mondom el hol, egyrészt mert, ez itt még mindig nem a reklám helye, másrészt mert nagy levegőt véve több hozzávalón eszközöltem kisebb-nagyobb változtatásokat. Az eredmény egyszerűen mámorító, emberemlékezet óta nem ettem ennyire krémes zöldséglevest. De persze ehhez kellett a nagyim utánozhatatlan giga-mega édes-krémes-zamatos sűrített paradicsoma, amelyet minden évben oly gondosan tesz el, és sózza rá az unokákra ugyanilyen fáradhatatlanul. Innen is köszönet érte!

P_20140918_133510.jpg

Hozzávalók 1 nagy fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 nagy sárgarépa 1 zeller 2 dl házi tejszín vagy főzőkrém (tejboltból, ha lehet) 2 db tojás 1 dl jó minőségű vörösbor 2 evőkanál balzsamecet 2,5 dl sűrített paradicsom 2,5 dl alaplé olívaolaj, szegfűszeg, fahéj, só, bors és egy csokor friss bazsalikom A zöldségeket meghámozzuk, durvára összevágjuk, még a méretre sem kell figyelni, de azért nagyjából legyenek hasonló nagyságú darabok, és némi olívaolajon szépen lassan megpirítjuk. 10-15 perc után dobjunk a zöldség mixre 3 szem szegfűszeget és egy nagy csipet őrölt borsot, majd öntsük fel az alaplével, és adjunk neki még úgy 10-15 percet a tűzhelyen lassú tűz mellett. A következő lépésben a sűrített paradicsom, a vörösbor és a balzsamecet díszes társaságával fokozzuk levesünk egyre mámorosabbá érő hangulatát. A turmixolás előtt közvetlenül már csak a bazsalikommal és egy leheletnyi fahéjjal borzoljuk a kedélyeket, aztán rábízzuk a robotgépre, hogy minden ízt és kompozíciót a helyére tegyen. Vigyázat! Előtte azonban érdemes aktív keresőmunkát folytatni a 3 db szegfűszeg jobb létre (kuka) szenderülése érdekében. Utolsó előtti műveletként jöhet a kóstolás: só, bors, bazsalikom, ha hiányzik, most még lehet pótolni. Amíg a kreálmány hűl, üssünk fel két tojást, a sárgáját robotgéppel verjük fel, majd szép lassan adjuk hozzá a tejszínt is. Ha a leves nagyjából kihűlt!, lágyan, óvatosan belekeverhetjük a tejszínes masszát (amennyiben paradicsomos rántottát szeretnénk, előbb is próbálkozhatunk vele). Tálaláskor egy korty jó minőségű olívaolajjal, esetleg mozzarellával fokozhatjuk, még inkább kiemelhetjük a levesünk csodálatosan gazdag ízvilágát, lágyságát. P_20140918_144705.jpg P.S.: Ez a cucc olyan hamar fogy, mintha sose lett volna 🙂

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply