Paprikás krumpli újratöltve

Az étek, amely még a gasztronómia koronázatlan királyának, Paul Bocuse-nak az arcára is mosolyt csalt, a kóstolás után pedig emberiség egyik legnagyobb vívmányának nevezte a spanyol eredetű riojai burgonyát (forrás: http://buvosszakacs.blog.hu/2009/09/30/paprikas_krumpli_8), amely alapanyagait tekintve csupán néhány apróságban tér el a magyar testvérpárjától, a paprikás krumplitól. A differencia elsősorban az összetevők minőségéből ered, ez az, amin ennél a pofonegyszerű ételnél tényleg nem érdemes kispórolni, a többi már csak az elkészítője gondosságán, türelmén, és odafigyelésén múlik.

IMG_0219.jpg

"Patatas a la riojana"/ burgonya riojai módra (1 főre)

IMG_0222.JPG

Az elkészítéshez egy magasabb falú serpenyőben jó minőségű extra szűz olivaolajat hevítünk, majd rádobunk egy csipet só társaságában két darab finomra vágott fokhagymát, amit éppen aranybarnára pirítunk. A pirított fokhagymához egy fej finomra szelt sonkahagymát adunk, majd üvegesre pároljuk. Megtisztítunk három darab közepes újburgonyát, csónak alakúra vágjuk és némi só és bors, valamint 20 dkg száraz kolbász kíséretében a serpenyőbe szórjuk. 10 percig lassú tűzön kevergetés mellett pirítjuk, majd meghintjük egy csapott evőkanál jó minőségű (lehetőleg termelői) fűszerpaprikával. Miután elkevertük egy korty olivaolajjal a paprikát, nyomban felöntjük vízzel, nehogy megkeseredjen. Lassú tűzön, óvatos kevergetéssel addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul, és a lé be nem sűrűsödik.

IMG_0248.JPG

Krumpli sárgapaprikával, harcsasülttel (1 főre)

A paprikás krumpli előzőnél egy hajszálnyit bonyolultabb, ám de lényegesen különlegesebb, nemesebb verziója, hiszen kaliforniai paprikából és filézett harcsahúsból készül. Kezdésnek megtisztítunk három fej közepes újburgonyát, csónakosra vágjuk, sós vízben közepesen puhára főzzük. A sárga kaliforniai paprikát cikkekre szeljük, majd addig grillezzük, míg a héja meg nem feketedik. Ezután késsel könnyedén le lehet fejteni róla a külső burkát. Egy evőkanál olivaolajjal és egy korty tokaji aszúval párosítva botmixerrel összepürésítjük.A harcsát és a félig főtt burgonyát kevés olivaolajon egy csipet sóval és borssal meghintve aranybarnára sütjük.

IMG_0250.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply