Nyeli, mint kacsa a … z ánizsos szilvát

A kacsahús egészében vagy éppen csak combjait tekintve felénk hagyományos karácsonyi kajaként ismert, de én most borítani kívántam a hagyományokon, úgyhogy képletesen hozzávágtam egy tál nagyon érett szilvát, amihez a piacon most még bőven hozzá lehet jutni, és megnéztem mit kezdenek egymással, ha a döntőbíróvá a csillagánizst teszem.

Hozzávalók 4 db nagyobb kacsacomb 1 kg mézédes szilva 4 evőkanál szójaszósz 5 db csillagánizs 3 db fahéjrúd 1 evőkanál olívaolaj 2 db chilipaprika 2 evőkanál barna/nádcukor durva szemű tengeri só A kacsacombokat érdemes szépen, alaposan megtisztítani miután megvettük a hentesnél, nem tudok annál kiábrándítóbb pillanatot magam elé idézni mint, amikor az emberfia egy jó ízűt harapna abba a fránya combba, és észreveszi azokat az átkozott tollpihéket a tökéletesen ropogósra sült madárbőrön. Az előkészítő műveletet követően keresünk egy jól zárható dobozt, amelybe belefér mind a 4 kacsacomb fektetve, rádobáljuk az ánizst, a fahéjt, meglocsoljuk szójaszósszal és egy kevés olívaolajjal, összekeverjük, hűtőbe tesszük, és hagyjuk, hogy az idő dolgozzon helyettünk. Minél tovább pácolódik a baromfi, annál izgalmasabb ízvilággal fog szolgálni a kész ételünk. Ez idő alatt a szilvát megmossuk, kimagozzuk, és egy nagyobb tepsi aljára helyezzük, megszórjuk 2 kanál barnacukorral és a kimagozott, felszeletelt chili paprikával. A szilvás rétegre aztán mehet a kacsacomb, és maga a páclé is, hiszen ez az egyik legértékesebb eleme, a tulajdonképpeni lelke az ételnek. A kacsa bőrét én bedörzsöltem még plusz durva szemű tengeri sóval, de érdemes résen lenni ennél a lépésnél, hiszen a páclénél használt szójaszószok java része egyébként is igen sós lehet. A szilvaágyon megpihent kacsát aztán 170 fokos előmelegített sütőbe tesszük, és 2 órán keresztül sütjük, amíg a hús könnyen le nem válik a csontról. Tálalhatjuk rizzsel vagy rozmaringos újburgonyával, de az ánizsos szilvát, amely időközben darabos lekvárszerű masszává puhult, semmiképpen ne felejtsük le a tányérról. P_20140918_150028.jpg P.S.: Nálam a csatát egyébként a szilva nyerte, sokkal jobban átvette az ánizsos-fahéjas szaft zamatát, mint a kacsa. Legközelebb talán annyi reparációra szorul a dolog, hogy a kacsa bőre alá is dugdosok néhány szemet az ánizsok közül.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply