Nicholas Christopher: Bestiárium

"A falakat felnagyított számoszi tájképek díszítették, ezen felül egy laminált sörreklámot is feltettek, amin az 1961-es Miss Rheingold látszott, fején koronával és mellette úgy tűnt, mintha valóban mozogna a művízesés vize." (35. oldal)

Janet Mick – Miss Rheingold 1961.
Sajnos vízeséses képet nem találtam

„Melyik amerikai választáson adták le a legtöbb szavazatot? Természetesen az elnökválasztáson. És melyiken adták le a második legtöbbet? Az éves Miss Rheingold választáson. Tavaly több mint 23 millióan szavaztak a választáson.” – írta a The New Yorker 1957-ben.
Évente hat jelölt közül szavazták meg, hogy ki legyen Miss Rheingoldot. A hat lányt egy celeb zsűri választotta ki a jelentkezők közül. Képeik mindenhol ki voltak téve, ahol a sört forgalmazták. Bárokban, csemegékben mosolyogtak a vásárlókra, később a sörösdobozokra is felkerültek. Jellemzően a fehér középosztálynak való teremtések voltak, olyan „szomszédlány” fazonok. Eleinte csak a sört akarták eladni velük, de a verseny hamarosan óriási népszerűségre tett szert. Boldog-boldogtalannak meg volt a véleménye a lányokról, és nem haboztak, hogy ennek hangot is adjanak. Miss Rheingoldot az egyik tulajdonos Philip Liebmann találta ki 1940-ben, ekkor még ő egyedül választotta ki Jinx Falkenburgot (aki egyébként egyáltalán nem szomszédlány: modell, színésznő, teniszcsillag), de a következő évtől már beindították a szavazást.

Jinx Falkenburg

Nem sajnálták a pénzt a kampányból, teleplakátolták a városokat, tévéreklámokat fizettek és gyorsan népszerűvé tették az eseményt. New York és New England népe kajálta a „szomszédlányokat” még akkor is, ha a legritkább esetben voltak bármelyikük szomszédjai is. Mindenesetre latin, zsidó, ázsiai pláne afro sosem volt a jelöltek között. A megválasztott Miss Rheingolddal aztán hirdetések százait készítették. Miss Rheingold tavasszal kertészkedett, nyáron piknikezett, ősszel vadászott, télen ajándékot csomagolt és így tovább. Idővel a popkultúra részévé vált. Rádió- és tévéműsorokba hívták, rajzfilmet készítettek róla, játékfilmekben is felbukkant az alakja. Az utolsó Miss Rheingoldot 1964-ben választották meg. Ennek oka részben az volt, hogy a gyár tovább már nem tudta növelni az értékesítéseit (a nyugati parton nem tudtak befutni) és egyre drágább lett a kampány is, de leginkább a 60-as évek beköszönte tett be a Rheingold lányoknak.

Az 1964-es év jelöltjei. A középső barna lány az utolsó Miss Rheingold, Celeste Yarnall

További Miss Rheingoldokért és az amerikai múlt egy szeletéért klikk ide.
Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply