Milyen volt szőkesége…

…és mi folyik ott Vonyarcvashegyen, a borvidékek borvidékén? A blog szelleméhez hűen a kevésbé ismert helyi itókát vizsgáltam meg, és a vidék öröme ismét elhatalmasodott rajtam! Na, de hogy ne rohanjunk annyira előre, működik a Balaton partján egy kis sörfőzde, teljeskörű vendéglátással! Sajnos nem személyesen látogattam meg az egészen csábító holtszezoni akciót hirdető intézményt, hanem testvérkém kikapcsolódós (értsd. sörissza) hétvégéjéből érkezett a madárlátta kóstoló. A sör a Blonder névre hallgat, elvitelre a már ismerős literes üvegpalackban van lehetőség, a szortiment pedig roppant szerény: világos és barna.

Ha már különféle sörspecialitásokon pallérozzuk ízlelő készségeinket, akkor valószínűleg nem ér minket instant földbegyökerezés a Blondertől, viszont ne feledjük milyen kortárs sörviszonyokból érkezik poharunkba a selymes, kívánatos habkoronájú ital… A jóféle vidéki sörök eddigi vizsgálata során már párszor elhangzott, hogy milyen remek a zamat, hogy akad benne egy kis bájos faragatlanság és hogy az összbenyomás egy ivósörnél lényegesen nívósabb ital – ez a Blonder esetében is teljesen megállja a helyét. A világos sört kicsapolva azok az illatok táncolnak elő, melyek csak tisztességes, emberi körülmények között készült sörökben találhatók meg – szinte virágzik a sör, hogy most képzavarral éljek…Határozottan eszembe juttatja a győrzámolyi világos Borsot, habár annál azért gyengébb, na de mindez még egyáltalán nem jelent elmarasztalást! (Az efféle 'házias ízeket' egyébként akkor tanulja meg élvezni az ember, mikor például elfogadhatónak mondott, de nagyon is mesterkélt core lagerekbe kóstol bele.) A nem létező dizájnba szintén nem kötnék bele, elvégre arról is volt szó, hogy szerencsére a mikrosör nem "életmód-termék", viszont éppen ezért ki kell osztani egy fekete pontot is, mégpedig az árak kapcsán – egy literes üvegért körülbelül 600 forint zsebpénzzel lehetünk szegényebbek (a pongyolaságért elnézést, de ha valaki tud pontosabbat, kérem, legyek kijavítva).

Mindenesetre az álmaimban már szervezés alatt álló fővárosi főzdefesztiválon, vagy akár a boltok polcain is nagy örömmel látnám a Blondert, mivel simán köröket ver a legismertebb magyar sörökre…

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Leave a Reply