Lányokat akart Amerikába csempészni a Csíki Sör tulajdonosa, keresi a hatóság

[sz]Forrás: Magyar Nemzet Online, címkép: MTI fotó, Veres Nándor[sz]
csikisor
Embercsempészet miatt keresik Amerikában a Csíki Sör gyártulajdonosát, Lénárd Andrást, tudta meg a Magyar Nemzet. A lap azt írja: a birtokukban lévő periratok szerint Lénárdot, akit a kormány is támogatott, 2001. január 21-én Champlain település közelében fogta el a rendőrség, amint Kanada és az Egyesült Államok közötti zöldhatáron, két mérföldre a hivatalos határátkelőhelytől három külföldi nőt csempészett az országba. A nők nevük alapján valószínűleg magyarok voltak. Egyikükről lehet tudni, hogy pécsi, sőt azt is elárulta:

egy amerikai sztriptízbárban táncoltak volna, de mivel nem kaptak vízumot, Kanadába mentek, ahol Lénárd várta őket autóval és megígérte, hogy átcsempészi őket az Egyesült Államokba.

Lénárd a történtekkel kapcsolatban azt nyilatkozta: rég nem járt az Egyesült Államokban, és “nem szívesen emlékszik vissza arra, ami ott vele évtizedekkel korábban történt.” A tettenérés után őt magát letartóztatták, a nők, akiket át akart csempészni, tanúk és egyben gyanúsítottak is lettek az ügyben.

Miután menyasszonya kifizette az óvadékot és szabadlábra helyezték, Lénárd elhagyta az Államokat. Ügyvédje 2001. júniusában azt üzente a bírónak, hogy védence Kanadában tartózkodik, és sem most, sem a jövőben nem kíván megjelenni a bíróság előtt.

A bíró erre letartóztatási parancsot adott ki Lénárd ellen, amit máig nem is vont vissza.

Az MNO úgy tudja, Lénárd azóta Csíkszeredában él amerikai feleségével. Megalapította a Csíki Sör Manufaktúrát, ami ami nem kevés kormánypárti hátszéllel is meg lett támogatva, de végül annyira eladósodott, hogy csődközelbe került. A cég szinte teljes vagyonára, minden berendezésre, az alapanyagokra, az autóparkra és a folyószámlákra jelzálogjogot jegyeztek be.

Az eredeti cikk itt érhető el