Kacsamell fűszeres raguval, almában sült pürével, fantasztikus ízekkel

Nádas György receptje egy kis változtatással
Nemrég éppen a TvPaprikát néztem, ahol Nádas György Bede Robival ” A boldogság receptjei”-ben a specialitását készítette.
Nagyon megtetszett az alaprecept, rögtön elhatároztam, hogy én is megsütöm. Egy dolog nem jött be igazán, szerintem a pulykamellet kicsit túlsütötte. Meg egyébként sem nagyon szeretem ezt a húsfélét, a csirkemellhez hasonlóan ízetlennek tartom.
Szerencsére épp kaptam szép (és akciós 😀 ) kacsamellet, ez lett a “helyettes” 🙂
A köretként tálalt almában sült krumplipüréről pedig csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen finom lesz.
Összességében egy nagyszerű ünnepi étel kerekedett, pillanatok alatt elfogyott az utolsó morzsáig 🙂
Sült kacsamell „gombaábrándokkal”, almában sült krumplipürével

Hozzávalók 4 főre:
4 nagyobb, vagy 6 közepes kacsamell-filé
1 l tej
5 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
40 dkg gomba
1 nagy ág kakukkfű, rozmaring, kis csokor bazsalikom
1 ek liszt v. étk. keményítő
1 ek mustár
4 dl száraz fehérbor
15 dkg füstölt sajt (pl. Szarvasi Scamorza) reszelve
60 dkg krumpli
10 dkg vaj
1,5 dl tej
Só, fehér bors, kevés reszelt szerecsendió
8-10 közepes alma
A krumplit puhára főzzük, áttörjük, összedolgozzuk a vajjal és a felforrósított tejjel, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szerecsendiót adunk hozzá. Az almák belsejét kivájjuk, kb. 1,5 cm-es hús maradjon körbe. Beletöltjük a kész krumplipürét.
A kacsamelleket bőrét átlósan beirdaljuk, vigyázva, hogy a húsba ne érjünk. A fokhagymákat átnyomjuk, a tejbe keverjük, belefektetjük a kacsamelleket, pár órára hűtőbe tesszük. Kivéve kicsit megtörölgetjük, bőrrel lefelé egy serpenyőbe fektetjük, kisütjük a zsírjukat, míg világosbarna nem lesz a bőr. Alacsonyra vesszük a lángot, a húsokat minden oldalukon megpirítjuk, félretesszük.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, rádobjuk a fokhagymát és az aprított zöldfűszereket. Alacsonyra vesszük a lángot, mikor megérezzük a fokhagyma illatát, rászórjuk a szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, közepes lángon megpároljuk. Mikor a lé egy részét elfőtte, megszórjuk a liszttel vagy keményítővel, összeforgatjuk. Felöntjük a borral és hozzáadjuk a mustárt, elkeverjük és besűrítjük a szószt. Elzárjuk a gázt, a gombás mártást összekeverjük a sajttal, egy magas falú tűzálló tálba öntjük. Akkorába, amiben kényelmesen elférnek a húsok. A szószba ültetjük, 180 fokon még 10 percet sütjük (ha rozéra szeretnénk a belsejét, elég öt perc is). Kivesszük.
A krumplipürével töltött almákat is megsütjük, amíg a teteje megbarnul.
Tálaláskor 2-3 almát tányérra helyezünk, melléteszünk néhány ek gombaszószt, ráhelyezzük a felszeletelt kacsamelleket.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!
Az eredeti cikk itt érhető el