Hofbräuhaus, a világ leghíresebb kocsmája

München az egyik kedvenc városom: patinás és modern, rendezett de van bohém arca is, el lehet menni egy jó BL meccsre, ott van a világ egyik legjobb múzeuma, a közhiedelemmel ellentétben az európai nagyvárosok többségénél olcsóbb, ráadásul néhány órányi autózással elérhető.

A cseh, a brit és a belga mellett a német is egyike a nagy tradicionális sörfőző nemzeteknek, és a német sörkultúra igen jelentős fejezetét írták, írják a bajorok.
München a sör vonatkozásában három világrekorddal is büszkélkedhet:
Először is: nincs még egy város, ahol hat komoly volumenű és jó színvonalú sörgyár székelne (Hofbräu, Paulaner, Hacker-Pschorr, Löwenbrau, Spaten-Franziskaner, Augustiner).
Másodszor: az Oktoberfest a hatmillió látogatójával a világ legnagyobb sörfesztiválja.
És harmadszor: Kétségkívül a világ leghíresebb kocsmája a München óvárosában álló Hofbräuhaus.

A Hofbräuhaus történetének megértéséhez vissza kell kanyarodnunk az 1516-os Német Tisztasági Törvényre, melyről korábban már ejtettünk szót a blogban. IV. Vilmos herceg elsősorban nem minőségvédelmi megfontolásból hozta a törvényt, miszerint sör kizárólag vízből, komlóból és árpából készíthető, hanem olyan prózai okból, hogy ne okozzon élelmiszerhiányt az értékes gabonák – leginkább a búza – sörfőzdei felhasználása.
Na persze a politikusok akkoriban is elsősorban a saját zsebükre ügyeskedtek, tehát a nemes herceg rögtön fel is mentette magát a törvény hatálya alól, és így megteremtette a saját búzasör-főzői monopóliumát. Halála után fia, Nagylelkű Albert, majd unokája, V. Kegyes Vilmos lépett a Bajor trónra.
V. Vilmos alapította a Hofbräuhaust 1589-ben, elsősorban a saját udvartartása számára, ugyanis elégedetlen volt a helyben főzött sörökkel (melyek akkoriban sötétek voltak, az eső világos sörig még vagy 250 évet kell várni, és Plzenben születik meg).
Fia, I. Miksa 1602-től a Hofbräuhaus-ban főzette a hercegi privilégiumnak számító búzasört. Miksa jó üzletember volt: kihasználva a monopóliumát és a búzasör iránti óriási keresletet, elrendelte az új Hofbräuhaus épületének felépítését, ez az, ahol jelenleg is áll. A bevételek növelése érdekében engedélyezte a müncheni kocsmárosoknak, hogy vásároljanak a hercegi búzasörből és azt a pórnépnek árulják.
Magát az épületet csak 1828-ban nyitották meg az egyszerű halandók számára, a kalandos életű, nőfaló, művészetpártoló, a 48-as forradalmak idején elűzött I. Lajos rendeletére. Érdekesség, hogy az első Oktoberfest is I. Lajos (1810-es) esküvőjéhez kötődik.
1896-tól megszüntették a Hofbräuhaus-ban a sörfőzést, mert egyszerűen kinőtte az épületet. Alapos átépítés után 1897-ben nyitották meg ismét, innentől csak mint vendéglátóhely üzemel.
1944-ben több bombatalálat érte, súlyosan megrongálódott. Az épület részben használható maradt, a felújítási munkálatok csak 1958-ban fejeződtek be.
A történelem során több érdekes esemény középpontjában állt a sörfőzde.
Büszkén hirdetik, hogy amikor a 30 éves háború alatt a svédek elfoglalták a várost, 1000 vödör sört kaptak, hogy szíveskedjenek eltekinteni az egyéb fosztogatásoktól. Azt érthető okokból kevésbé reklámozzák, hogy 1920-ban Hitlerék itt tartották az első találkozójukat, majd 1921-ben egy gyújtó hangú beszéde után 4000 nemzeti szocialista híve Rudolf Hess vezérletével a szó szoros értelmében kiverte az épületből a gyűlésen részt vevő, de számukra ellenséges kommunistaként kezelt gyári munkásokat.
Manapság szinte kötelező turistacélpont, napi több ezer vendég fogadására alkalmas, a hagyományos bajor ételek (malacsült, csülök, fehér kolbász, és társai) mellett természetesen a HB csapolt választéka a kínálat.

Na mára ennyi a törióra, inkább pár fotó a Szabadcsapattól:

A Cégtábla A bejáratnál érdemes balra nézni!
Bajor naív kockásabroszfestészet A fotó nem a Sixtusi kápolnában készült.
Törzsasztal, leülni csak Günniéknek Rendezvényterem, bevetés előtt
A tözsvendégek korsói, elzárva Megfeszített szakmai munka

Hofbräu München Original

Az abszolút müncheni tömegsör. Aranyszínű, illata malátás. Kiegyensúlyozott, frissítő, a nem túl karakteres üvegesnél jóval markánsabb, kellemesen komlós, de nem keserű a lecsengése. Nem egy kategória a Hacker-Pschorr-ral vagy a Paulanerrel, de itt az élmény szerves része.
Sörgerilla: 6
Spongyabob: 6
Smeagol: 6

Sörtezsvérek, jártatok már itt? És jóravaló bajor bácsikák söröztek-e mellettetek ferencjóska-bajusszal, bőrgatyában?

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply