Ez a harc lesz a végső?

Mindenki lenyugodhat, a Csíki Sörmanufaktúra és a Heineken kiegyezett döntetlenben, ezentúl ha örök barik nem is lesznek, hagyják élni egymást. A csíki Dávid nem ráncigálja a holland Góliát bajuszát, amaz meg nem akarja betiltatni az igazit. Az azonban, ahogy a magyar kormány beleállt ebbe a kicsi–nagy, magyar–multi vitába, jelez valamit: keresik a casus bellit, aminek ürügyén újraszabályozhatják a hazai sörpiacot.
Kezdjük kicsit távolabbról: a sörfőzdék eloszlása Magyarországon iszonyúan rossz. Mind területileg, mind termelési kapacitást illetően. Egy európai értelemben vett gazdag sörkultúrájú országban – az én többé-kevésbé önkényes besorolásom szerint – négy nagyobb csoportra oszthatjuk a sörfőzdéket.
Az elsőbe tartoznak a mikrosörfőzdék, sörfőzde-sörözők éves ezer hektoliter termelésig. Ők a söreiket jellemzően egy helyen, a saját sörözőjükben adják el. Ilyen például Prágában az U Medvidků vagy a Strahovi kolostor sörfőzde-sörözője. Csehországban amúgy a jelenleg működő kb. 380 sörfőzdéből legalább 300 ebbe a csoportba esik. Ezek a főzdék többnyire mainstream söröket főznek, de idényszerűen „csavarosabb” sörökkel is előállnak.
stramberk3.jpg

[…] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply