David Angsten: Fúriák éjszakája


"– Nem semmi! – kiáltottam fel. – Tehát a görögök már Kr.e. 1500-ban drogoztak? – Nem egészen. Wasson és Hofmann úgy gondolta, a kükeon az anyarozzsal fertőzött gabonából készített főzet volt, egyfajta sör. – Azt hittem, a görögök inkább bort ittak. – A sör azóta létezik, amióta az emberek kenyeret esznek – Mondta Dan bölcsen. – Xenophón, a görög történetíró árpabornak nevezte, de… – Ekkor meglátott valakit a terasz túlsó végén." (71. oldal)
A kükeon (kykeon, κυκεών) ókori görög ital, mely alapvetően vízből és árpából készült, különböző adalékokkal. A görög földművesek kedvelt itala volt, de felszolgálták az eleusziszi misztériumok alatt is, a szent böjt befejezése képpen. Ha valóban anyarozzsal fertőzött gabonából készült, akkor okozhatott LSD élményhez hasonló látomásokat. A kükeon megtalálható a homéroszi szövegekben. Az Íliász árpa, víz, gyógynövények és kecskesajt (!) keverékeként írja le*, az Odüsszeiában méz is kerül bele**, a Déméterhez szóló homéroszi himnuszban víz, árpa és csobormenta szerepel. Hermész emésztési problémákra ajánlja Arisztophanész Békéjében***(forrás: wikipédia)
*A magyar fordításban mondjuk bor szerepel, de a kecskesajtot megerősíti: "Édes italt ebben vegyített amaz isteni asszony,pramnéi jó borból, melyhez most réz-reszelővelkecsketúrót morzsolt s hintett rá hószínű lisztet"(XI. 621-657, Devecseri Gábor fordítása)
** A magyar fordításban itt is bor szerepel:"s lisztet, sajtot, sárgaszínű mézet vegyített be pramnoszi borba; de ádáz mérgét is bekeverte,"(X. 232-265, Devecseri Gábor)
***Arany János fordítása következik, én meg egyre bizonytalanabb vagyok abban, hogy ez a kükeon létezett-e egyáltalán:"Nem úgy, ha ménta főtt levét iszol."
Az mindenesetre megállapítható, hogy a görögök nem voltak nagy sörfogyasztók. A sör valószínűleg egyiptomi közvetítéssel jutott el hozzájuk, az italra használt szavuk, a zythos* is egyiptomi eredetű. "Homérosztól tudjuk, hogy a görög istenek az Olümposzon nem bort, hanem nektárt ittak, ami erjesztett mézes ital volt. Dionüszosz eredetileg söristen és nem boristen volt. A régi görögök böjtök alkalmából árpalisztből készült italt ittak, amely a sör egyik kezdeti fajtája volt. Az viszont már konkrét adat, hogy Kr.e. 1003-ban már sört ittak a görög városokban.** Később, a szőlőtermesztés fejlődésével, a sör visszaszorult, és megmaradt a szegények italának." (Szabó Ernő – Szigeti Andor: Sörlexikon, sörtörténelem, 54. old.)
* A Babiloni Talmud szerint az egyiptomi zythos 1/3 árpa, 1/3 sáfránymag és 1/3 só (!). Esetleg hashajtónak tudom elképzelni. Ennek viszont eléggé ellentmond Diodorosz Siculus világtörténete, amiben ezt írja: "Egyiptomban árpából olyan italt készítenek, amelyet zythosnak neveznek, és amely színe és íze alapján nem sokkal marad el a bor mögött. (idézi: Emil Ulischberger: Sörivóknak való, 13. old.)**Honnan?
Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply