Budapest lett a negyedik leggyorsabban növekvő turistacélpont

[sz]Fotók: Mervai Márk[sz]
budapest-hoseg-cover
Egyre népszerűbb célpont a turisták körében Budapest – írja a Magyar Nemzet az Euromonitor nemrég napvilágot látott jelentése alapján.

Tavaly 3 505 000 külföldi érkezett fővárosunkba, ezzel Budapest az Euromonitor 100-as világranglistáján az 55. helyet foglalja el. A világ leglátogatottabb városa Hongkong, a lista második helyén Bangkok, a harmadikon London áll. A szomszédaink közül Prága: a 18., Bécs pedig a 30. helyet foglalja el a rangsorban. Ami pedig az európai ranglistát illeti, a felmérés alapján tavaly Londonba látogatott a legtöbb külföldi, a második legnépszerűbb város Párizs, a harmadik Róma volt.

A forgalomnövekedést illetően Budapest majdnem dobogós helyre került.

budapest_mervaimark

A felmérés szerint – amely az egy napnál hosszabb és az egy évnél rövidebb tartózkodásokat veszi figyelembe – népszerűségét tekintve Heraklion, Athén és a törökországi Artvin után Budapest a negyedik leggyorsabban növekvő turistacélpont Európában. Szakértők állítják, hogy ennek egyebek mellett a város olcsósága és biztonságos volta az oka.

A magyar fővárost jó ideje a régió particentrumaként hirdetik külföldön, hétvégén a Kazinczy utcán és környékén sok ittas külföldi fiatalt lehet látni. És – bár szakemberek szerint a turizmusban rejlő lehetőségeket még közel sem aknáztuk ki teljesen – Barcelonához és Velencéhez hasonlóan a VII. kerület bulinegyeddé vált részéből is menekülnek a lakók. De nemcsak a sörbicikliző, legény- vagy leánybúcsút ünneplő hangoskodó fiatalok okoznak gondot, hanem ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, a Budapest ékkövének kikiáltott Gellérthegy is kezd élhetetlenné válni.

te

A turistaáradatnak köszönhetően tavasszal és nyáron a Citadella környékét ellepi a szemét, a folyamatosan érkező emeletes buszok pedig megállás nélkül ontják magukból a kipufogógázt. Az érem másik oldala, hogy az idegenforgalom rengeteg pénzt hoz. A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint tavaly

a hozzánk érkező turisták közel 1300 milliárd forintot költöttek el nálunk,

ami a 2016-os magyar GDP 3,7 százalékát jelenti. A kormány több intézkedést is hozott annak érdekében, hogy az idegenforgalom nemzetgazdasági súlya emelkedjen, néhány éven belül Magyarországot, illetve Budapestet szeretnék Közép-Európa turisztikai központjának.

Az eredeti cikk itt érhető el