Biela Vrana 2017

Biela Vrana 2017 Február harmadik hétvégéjén (02.25) ismét megrendezésre kerül a kassai Biela Vrana házisörverseny. Az egyesület képviselteti magát a versenyen, így bárkinek kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal. Regisztrálni ezen a weboldalon lehet.: http://biela-vrana.sk/sutaz (Maga a regisztrációs rendszer ismerős lehet, mert pont ugyan azt használják, amit tavaly mi is bevezettünk)

Bővebben...

2017-es verseny kategóriák

A 2017-es verseny kategóriáit a szavazás alapján határoztuk meg és egészítettük ki egy érdekességgel. BJCP 2008 szerint – 18 Belga erős ale (harmadik és utolsó év) BJCP 2015 szerint – 21B IPA spec.- Speciális IPA – 24C Bier de Garde – – 31A. Alternative Grain Beer – Alternatív alapanyagú sörök – 23A. Berliner Weisse – […]

Bővebben...

Bemutatkozás

Honlapunkat azért hoztuk létre, hogy népszerűsítsük a házi sörfőzést és segítséget nyújtsunk mindenkinek, aki otthon szeretne sört készíteni. A kezdet ebben a témában is nehéz, sok a buktató, sok az elrontott sör, a kidobott pénz (például a rosszul megválasztott eszközök megvásárlása miatt). A dolgot nehezíti még, hogy kevés a magyarul hozzáférhető irodalom. A “szakmát” mi is idegen nyelvű irodalmakból tanultuk, nem vagyunk képzett sörfőzők, amit tudunk, autodidakta módon sajátítottuk el.

Oldalunk az előbb felsorolt nehézségekben próbál segítséget nyújtani. Az oldal tartalma elsősorban külföldi szakirodalmak feldolgozására és a saját tapasztalatainkra épül. Az egyes részek végén igyekeztünk a hivatkozásokat is megjelölni, a másolt anyagok használatát próbáltuk kerülni. Kérünk, Te se másold le a beleegyezésünk nélkül. Mi is sokat dolgoztunk vele.

Mi azért kezdtünk el sört főzni, mert nem szeretjük a boltokban kapható „dömping lágereket”, és nem tudjuk megfizetni a „felső polcos sörök”..

Bővebben...

Magyarországi történet

A magyar sörfőzés története röviden

Amagyar sörfőzés története még nomád őseink korából ered. A sztyeppéken lovagló eleink itala a boza és a kumisz volt. A boza búzából, árpából, kölesből vagy ezek keverékéből főzött, alacsony alkoholtartalmú sörszerű ital volt. A kövek közt megőrölt gabonát bőrtömlőkbe tették és vízzel keverték, ezután felmelegített követ tettek bele, hogy növeljék az elegy hőmérsékletét. Később hozzáadták, a már akkor is ismert, komlót és forrásig melegítették. Lehűtés után hagyták erjedni. A kancatejből erjesztett savanykás kumisz pedig a vándorló magyarok egyik legfontosabb tápláléka volt.

Népünket elsősorban borivónak tekintik, ami az előzőek alapján nem teljesen helytálló. Vándorló őseink könnyebben vethettek gabonát, ami hónapok alatt beérett, mint ültethettek szőlőt, ami évek múlva hozott csak termést.

A Kárpát-medencében való letelepedésünk után pedig hamar elsajátítottuk az európai sörfőzés tudományát.

Honfoglaló magyarok söröskupával

Sernevelők és sörfő..

Bővebben...

Világtörténet

A történelem kezdetén

A sörfőzés közel egyidős az emberiséggel. Bár pontosan nem tudjuk, mikortól készítettek először sört, de az eddigi ismereteink alapján nagyjából, amióta gabonát kezdtünk termeszteni körülbelül 12.000 éve.

Maga a „sör” (angolul: beer, németül: bier) szó a latin „bibere” szóból származik, aminek a jelentése „inni”. A Spanyol „cerveza” szó pedig a Görög mezőgazdaság istennője, “Ceres”, nevéből származik.

Az első kézzelfogható bizonyíték a szudáni ásatások során fellelt közel 7000 éves edény, melyben sör maradványait mutatták ki. A legősibb írásos emlék pedig egy körülbelül i.e. 2800 környékén készített ékírásos kőtábla Mezopotámiából, melyen a napi sör- és kenyéradagot szabályozzák a munkaerőnek.

Mezopotámiai kőtábla

Azt mondják hogy a Szumériák véletlenül fedezték fel az erjedési folyamatot. Már senki nem tudja hogyan történt ez pontosan, de elképzelhető hogy egy darab kenyér vagy gabona vált nedvessé és rövid időn belül elkezdett erjedni, majd egy megrészegítő..

Bővebben...