Bajor perec házilag

Kívül ropogós, belül finom puha
Oktoberfest nincs sör és bajor perec nélkül.
Sőt, sokan fogyasztanak obatzter-t, vagyis sörös-camembert sajtos körözöttet is, amit a pereccel mártogatnak. A sajtkrém receptjét már megosztottam veletek itt.
Most jöjjön a perec, ami tudom, nem lett túl szép… Viszont nagyon finom ropogós, tökéletesen illik egy jó hangulatú buliba vagy akár a reggelizőasztalra is 🙂
A receptet már sajnos nem tudom, hol találtam, aki a magáéra ismer, szóljon és kiírom.
Bajor perec

Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
2 dl tej
1,5 dl víz
5 dkg élesztő
3 ek étolaj
2 tk só
2 tk cukor
A kifőzéshez:
5 dkg szódabikarbóna
1 tk só
A kenéshez:
1-2 ek tej
A tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük 1 ek liszttel. Felfuttatjuk, míg habos lesz. A kétféle lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, kicsit összekeverjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük az olajat, élesztős tejet és a vizet, megdagasztjuk. Ha nagyon ragacsos lenne, lisztezett deszkán gyúrjuk át. Egy tálban, langyos helyen letakarva fél órát kelesztjük.
Deszkára borítva kicsit átgyúrjuk, 10-12 darabra osztjuk, 50-60 cm hosszúra sodorjuk, pereceket formázunk belőlük. Szilikonos sütőpapíros tepsire ültetjük.
Felforralunk 1 l vizet a szódabikarbónával és a sóval, minden perecet egyszer megfordítva fél percig főzzük. Visszatesszük a sütőlapra, a vastagabb részüket késsel bevágjuk, ismét 20-30 percig pihentetjük.
Addig a sütőt előmelegítjük 200 fokra, a pereceket szép barnára sütjük benne.
Kivéve rácsra tesszük, megkenjük a tejjel, hogy szép fényesek legyenek.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!
Az eredeti cikk itt érhető el