Az ősz üstököse: Sütőtökleves

A sütőtök, valljuk be, az ősz sztárja, az őszi konyhának esszenciális tartozéka. De lássunk túl a töklámpás-farigcsálás és a bébitáp alkotta unalmas hegyeken és vegyük észre a felkelő nap sugarai közt nyiladozó sütőtöklevesben rejlő tengernyi lehetőséget. Elképesztően izgalmas ízvilágot lehet kihozni belőle, csak persze nem árt tudni a titkot hozzá. Mindannyian ettünk már sütőtöklevest, ismerjük annak édes ízkvalitását, de sokunknak fogalma sincs mire képes még, ha netán chilivel, friss rozmaringgal, vagy zsályával találkozik.

IMAG1005.jpg
Íme, a titok nyitja:

Zsályás-rozmaringos sütőtökleves

– 2 db megtisztított, felaprított lila hagyma

– 3 szál megtisztított, felaprított zellerszál

– 2 db hámozott, felaprított sárgarépa

– 4 gerezd felaprított fokhagyma

– 2 szál friss rozmaring levelei

– 1 kimagozott, finomra aprított chili

– 3 kg meghámozott, felaprított sonka- vagy muskotálytök

– egy jó marék friss zsálya levél

– extra szűz olívaolaj, tökmagolaj

– tengeri só, frissen őrölt bors

– 2 liter jó minőségű zöldségalaplé

Egy nagy lábosba bő korty olívaolajon kicsit megpirítjuk a zsályalevelek felét. Amikor már kezd sötétedni és serceg, kiszedjük a leveleket, és egy konyhai papírtörlőre félrerakjuk a tálalásig. Az olíva ilyenkorra már átvette a zsálya ízét, úgyhogy mehet is rá a zeller, répa, hagyma, fokhagyma, a friss rozmaring levelek és a maradék zsálya, kevés só, bors, valamint a chili. Ezeket kb. 10 percig üvegesre pároljuk közepes lángon, majd rádobjuk a felaprított tököt és felöntjük az alaplével, úgy, hogy pont ellepje. Innentől addig főzzük gyöngyöző lángon amíg a tök teljesen megpuhul, ez nagyjából fél-háromnegyed órát jelent. A végére pedig marad az a lépés amivel nagyon könnyen disznóóllá varázsolhatjuk a konyhánkat: a turmixolás. Én szeretem kissé darabosabbra hagyni, de ez ízlés kérdése. Óva intek mindenkit attól, hogy melegen álljon neki a sóharmóniát beállítani, hagyjuk kissé kihűlni és utána ízesítsük véglegesre. Ha maradt friss még rozmaring, azt is nagyon jó a végén beleszórni. Tálaláskor a pirított zsályaleveleket tesszük a tetejére és persze mi mást csöpögtessünk rá, mint tökmagolajat.
Jó étvágyat mindenkinek!:)

IMAG1044.jpg

IMAG1038.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply