Augustiner a Hofbräuhaus árnyékában

Aki Münchenben jár, valószínűleg akkor is iszik egy korsó HB-t a történelmi belváros központjában álló Hofbräuhaus-ban, ha egyébként nem izgul a sörre, elvégre talán a világ leghíresebb kocsmája működik az impozáns épületben. És ez rendjén is van így.

Azt azonban csak az igazi sörkedvelők tudják, hogy innen néhány lépésnyire, a Münzstraße sarkán, az Augustiner am Platz nevű kocsmában is igazán kitűnő müncheni söröket ihatunk.

Yoda Mester: Apropó, zavart érzek az erőben… mi is az az Augustiner?
Az Augustiner a hat klasszikus, nagy müncheni sörfőzde (Hofbräu, Paulaner, Hacker-Pschorr, Löwenbrau, Spaten-Franziskaner, Augustiner) közül a legkisebb és a legrégebbi múltú.
A logo is erre utal: egyrészt a város történelmi színeit, a kéket és a fehéret tartalmazza, valamint büszkén hirdeti, hogy a város nagy részét elpusztító 1327-es tűzvész utáni évben alapították.
Bár a sörgyár már régóta nincs apátsági fennhatóság alatt, gyakran utalnak az alapító Ágoston-rendi szerzetesekre.
A turisták számára alig ismert márkáról beszélünk – mivel hagyományos értelemben vett reklámot soha nem alkalmaznak -, a tőzsgyökeres müncheni sörrajongók között szabályos kultusza van, a legjobb minőségű, leginkább tradicionális eredeti müncheni sörnek tartják.
(Figyelem: van Augustiner nevű sörfőzde Salzburgban is, ott is vannak kitűnő sörök, de nem keverendő a münchenivel!)

A Szabadcsapat három tagja az Augustiner választékából a nagyobb volument jelentő három típust kóstolta, ezen az igen hangulatos helyen:

(Foto by Smeagol, a háttérben egy megbúvó gerilla)

Augustiner Hell

Az Augustiner világos alapsöre. Frissítő, kissé élesztős, alig érezhető a maláta és komló. Kevés önálló karakter, de kiegyensúlyozott és könnyed.
Sörgerilla: 6,5
Spongyabob: 7
Smeagol: 5,5

Augustiner Edelstoff

A Hell-nél egyértelműen karakteresebb, komlósabb, az alkoholtartalma bizonyára magasabb. Szenzációs volt, hogy kisméretű, max 15 literes fahordóból csapolták, és amikor új hordó érkezett, a csapos harangozással jelezte.
Sörgerilla: 7
Spongyabob: 6
Smeagol: 6,5
Augustiner Dunkel

Gyönyörű sötét vörösesbarna színű, kellemes pörkölt malátás illatú sör, nagyon vágykeltő! Kevéssé szénsavas, ízét határozottan utalja a pörkölt maláta.
Sörgerilla: 8,5
Spongyabob: 7
Smeagol: 5,5
Sörtezsvérek! Ti mit ittatok Münchenben?

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply