A VI. kerületből is kitiltották a beerbike-okat

[sz]MTI[sz]
beerbike
A VII. kerület után a VI. kerületből is kitiltják a beerbike-okat. Gyakorlatilag megtiltja ugyanis az önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken a sörbiciklik közlekedését az a rendeletmódosítás, amelyet csütörtökön fogadott el a terézvárosi önkormányzat. A rendeletben foglaltak betartásáról a VI. kerületi közterület-felügyelet gondoskodik – tájékoztatott az önkormányzat.

A hír alig egy héttel azután érkezik, hogy a főváros VII. kerületéből is kitiltották a beerbike-okat. Akkor azt írtuk, a rendelettel éppen az egyik legkedveltebb beerbike-útvonal, a Király utca marad kérdéses, mivel azt éppen hosszában vágja ketté a kerülethatár. Azzal azonban, hogy a VI. kerület is kiadott egy hasonló rendeletet, ez a kérdés is “megoldódott”.

A Terézváros közleménye szerint a Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) polgármester által kezdeményezett rendeletmódosítást az indokolta, hogy

a sörbiciklik “mind a lakosságot, mind a kerületben közlekedőket rendkívüli mértékben zavarták”.

A szolgáltatást igénybe vevők “hangoskodása, olykor botrányos viselkedése, a forgalom akadályozása, ellehetetlenítése miatt” nagyon sok panasz, bejelentés érkezett – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a testületi ülésen szót kérő, sörbicikliket üzemeltető cégek képviselői nem vitatták a korlátozás jogosságát. Elismerték, hogy az általuk kínált szolgáltatás “jellegéből adódóan nem tartható normális mederben”, így az azzal járó kellemetlenségek egy ponton túl “nem tolerálhatók”. Mindössze azt kérték, hogy kapjanak írásos tájékoztatást a rendelet módosításáról és megsértésének szankcionálásáról – írta az önkormányzat.

A közlemény szerint a jogsértés elkövetőjét a közterület-felügyelő legfeljebb ötvenezer forintos bírsággal sújthatja a helyszínen, illetve önkormányzati hatósági eljárásban a jegyző –

természetes személyeknél százötvenezer forintig,

jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknél egymillió forintig terjedő összegű – közigazgatási bírságot szabhat ki.

A terézvárosi önkormányzat szerint a sörbiciklikkel kapcsolatban kialakult helyzet végleges és minden tekintetben megnyugtató megoldása a központi szabályozási környezet olyan átalakítása, amely egyrészt felülvizsgálja a jármű jelenlegi besorolását (kerékpár), másrészt a települési önkormányzatoknak felhatalmazást ad, hogy állást foglaljanak a szolgáltatásról.

Annak érdekében, hogy minél előbb egységes, mindenkire kötelező érvényű, a lakosság nyugalmát, a közlekedés rendjét és biztonságát egyaránt garantáló szabályozás jöjjön létre, Terézváros önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordult.

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply