10 érdekesség, amit nem tudtál a sörről

Rengetek közismert tény kering a sörről, de mi most mégis megpróbáltunk pár olyan érdességet, tényt összeszedni, amit talán nem mindenki ismer.

sör, pivoblog, sörblog, 10dologsor.jpg

Következzen tehát 10 érdekes dolog a sörről, a régmúltból és a jelenből, a világ minden tájáról! Reméljük, találtok benne eddig még nem ismert tényt!

1. Recék a sörös üvegek alján

Fel sem figyelünk általában rá, így különös jelentőséget sem tulajdonítunk neki, de ti észrevettétek már azokat a recéket a sörös üveg alján? De miért is recések kör alakban a sörösüvegek aljai? Nos, a válasz elég praktikus: azért kellenek, hogy a gyártószalagon stabilabban álljanak meg a sörösüvegek.

sör, pivoblog, sörblog - soralja.jpg

2. Sör, mint a piramisépítők fizetése

Az egyiptomi piramisok építőit többek között sörrel fizették ki. Egészen pontosan 1 gallon sört kaptak minden nap a munkájuk után. A fennmaradó információk alapján ezek árpakenyérből készült és datolyával ízesített sörök voltak, így sűrűek és táplálóak is volt egyben. Szóval ezek alapján ők fektették le a méltatlanul elhalt sörcafetéria alapjait?

sör, pivoblog, sörblog, egyptsor_1.jpg

3. Középkorban több sört ittak, mint vizet

Igen, a középkorban a sört nagyobb mennyiségben fogyasztották, mint a vizet. Ennek pedig logikus a miértje: a sörben lévő alkohol miatt egyszerűen biztonságosabb volt inni, mint a sima vizet.

sör, pivoblog, sörblog, ale-house.jpg

4. Nigéria és a Guinness

Mint tudjuk, a Guinness Írországból származik és az írek jó része megőrül érte. Ennek ellenére teljesen meglepő módon Nigériában több Guinness-t fogyasztanak, mint annak őshazájában. Szóval tényleg van olyan nép, aki az íreken kívül még ennyire rajong a Guinness-ért.

sör, pivoblog, sörblog, guinness-beer-will-soon-be-vegan.jpg

5. Az amszterdami közmunkások jó sorsa

Amszterdamban igencsak jó sora lehet a közmunkásoknak: akár 5 doboz sört is kaphatnak azért, hogy az utcákat tisztítsák. Nem mellesleg még 10 eurót és dohányt is kapnak mellé.

amsterdam.jpg

6. A nagy londoni sörárvíz

1814-ben Londonban igen szürreális katasztrófa történt: a Meux and Company sörfőzdéjének egy gigantikus tárolótartálya szétrepedt és több mint 388,000 gallon, azaz közel másfél millió liternyi sör zúdult a városra. Az áradásnak a feljegyzések szerint legalább 8 halálos áldozata volt.

sorhullam.jpg

7. A világ leghosszabb másnapossága

A világ leghosszabb másnapossága állítólag 4 hétig tartott. De mi is okozhat ilyen hosszan tartó másnaposságot? Nos, egy skót férfi állítólag 60 pint, azaz 34 liter sört fogyasztott, ennek eredményeképp alakult ki a rekordhosszúságú delírium. Ha igaz, nem is értjük, hogy maradt életben…

sör, pivoblog, sörblog, hangover-free-beer.jpg

8. A sör és az atombomba

Állítólag a sör képes átvészelni az atombombát is. Az ötvenes években Amerikában kísérleteztek azzal, hogy mi történne különböző italokkal, így a sörökkel is, ha közvetlen közelükben atombomba robbanna fel. Nos, meg is lett az eredménye: kiderült, hogy mintegy 250 méterre a robbanástól már találni lehetett olyan söröket, amiknek még megmaradt a jó íze, még fogyaszthatóak voltak – bár enyhén sugárszennyezetté váltak a dobozaik, üvegeik.

sör, pivoblog, sörblog, atombomb.jpg

9. A világ legerősebb söre

Ahogy mi is megírtuk, ezzel a címmel a Brewmeister Snake Venom nevű söre büszkélkedhet, ami nem kevesebb, mint 67,5%-os. A második legerősebb pedig szintén a Brewmesiter söre, az Armageddon 65%-kal.

sör, pivoblog, sörblog, snakevenom.jpg

10. A sör és a marihuána rokonok

A sör fő alkotóeleme, a komló és a marihuána ugyanabba a növénycsaládba tartozik, tehát bizonyítható a rokonság.

sör, pivoblog, sörblog, sormarihuana.jpg

Ti milyen érdekességeket hallottatok még?

Forrás:

http://collegecandy.com/2016/04/09/15-weird-facts-you-never-knew-about-beer-fun-facts-photos/
http://tizdolog.hu/2015/05/27/10-izgalmas-dolog-amit-nem-tudtal-a-sorrol/
http://zythophile.co.uk/tag/ale/

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eredeti cikk itt érhető el

Leave a Reply